Повечето електрически и хибридни автомобили в света се произвеждат от водещи компании за конвенционални автомобили. Очевиден е вътрешният конфликт на интереси в тях. Най-лесното решение на този конфликт е комерсиализирене на елколите на много по-високи цени, в сравнение с бензиновите и дизеловите им събратя. Друго решение на вътрешния конфликт е електроколите е да не се правят с иновативни икономични конструктивни и трансмисионни решения. Затова те ги произвеждат по изпитаната схема с централно моторно задвижване. При нея движението от мотора се предава през сложна, скъпа и тежка скоростна кутия, през също тежък механичен диференциал и полуоски до колелата. Тази схема, освен че е по-сложна и много по-скъпа, значително усложнява и оскъпява поддръжката на колата. Тя изисква много повече енергия за движението, поради което пробегът на такива електрически коли е ограничен. Причината са всички посочени ненужни агрегати в трансмисиите им, които представляват около половината от общата нетна маса на колата. Същевременно цялата конструкция на колата и цялото й окачване следва да бъдат по-масивни и по-тежи – съответно и по-скъпи.

Новата технология СОЛЕКСТРА TM е без трансмисионна и естествено няма нито един от изброените агрегати и затова е с около 50% по-лека. И даже направихме изпитателната платформа на нашата електрическата кола изцяло от велосипедни части втора употреба. А понеже новоизобретената кола е много по-лека е налице възможност да се монтират със слънчеви панели и светлинни рефлектори, усилващи електрогенерацията от фотоволтаичните панели, което е направено и практически – вижте видеото.

Двигателите на четириколесната платформа са отделни и са монтирани направо в главините на всяко от двигателните колела. А вместо механичен диференциал изобретихме четворен електронен диференциал, за работи и при реално задвижване 4 х 4. При него всяко колело се управлява по оптимален начин, както в различните режими на движение, така и при спиране. Колата е направена по нови технически решения, съответните технологии и ноу-хау,описани в издадените наши патенти BG 65 420 (B1), BG 65 421 (B1) и други.

http://bit.ly/PatentTonchev

The best passive energy efficient solution for buildings see at:
http://solextra.net

Най-изгодното пасивно енергоспестяващо решение за сгради вижте на:
http://solextra.net